به گزارش سرمقاله، دو تحلیلگر مؤسسه انرژی اینتل با نگاهی به سناریوهای پیش از مذاکرات هسته ای ایران و غرب گفتند: تصمیم ایران برای خاموش کردن 27 دوربین مداربسته در واکنش به قطعنامه مورد حمایت غرب آژانس بین المللی انرژی اتمی عدم همکاری ایران. همچنین مانع بزرگی بر سر راه تلاشهای متوقف شده برای احیای توافق هستهای 2015 است. این تصمیم همزمان با تشدید تنشها بین ایران و اسرائیل و ایالات متحده، کشتار ادعایی دانشمندان و مقامات ارشد نظامی ایرانی و توقیف نفتکشها بود. همه اینها در حالی اتفاق میافتد که جنگ در اوکراین و فشار بیسابقه تحریمها، غرب، روسیه و ایران را در کنار هم قرار داده است.
سناریوی اول این گزارش، ادامه مذاکرات رسمی هسته ای است، زیرا هیچ یک از طرفین نمی خواهند آن را نابود کنند. با این حال، چشم انداز پیشرفت در مذاکرات به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. به نظر می رسد در محتمل ترین حالت، گفتگو حداقل چند ماه طول بکشد. در شرایطی که آمریکا با بحران اوکراین و قیمت بالای نفت دست و پنجه نرم می کند.
بنم بن طالبلو از بنیاد دفاع از دموکراسی گفت: «مقامات دولتی در بایدن هرگز نمی گویند که مذاکرات شکست خورده است و هر از گاهی تحریم هایی را اعمال می کنند و درها را باز می گذارند.
به گفته این کارشناس، چنین رویکردی با این باور همراه است که تحریمهای سختتر تنها ایران را برای تسریع فعالیتهای هستهای خود تشویق میکند.
ایران با تکرار این که به یک توافق خوب علاقه مند است و در عین حال آمریکا را مقصر می داند، چیزی از دست نمی دهد. اگر مذاکرات شکست بخورد، ایران راهی برای حفظ اقتصاد خود با قیمت بالای نفت پیدا خواهد کرد. پیش از این تهران با کاهش غنی سازی خویشتن داری نشان می داد، اما برچیدن دوربین ها انحراف آشکاری از سیاست خویشتن داری بود. اقدامات اخیر ایران نشان می دهد که به هیچ قیمتی نمی خواهد به یک توافق واقعی دست یابد.
سناریوی دوم این دو تحلیلگر شکست مذاکرات هسته ای است. در این صورت تنشهای منطقهای به دنبال اقدام یکجانبه اسرائیل تشدید میشود، ایران با افزایش فعالیت هستهای خود و ضربه زدن به اهداف انرژی منطقه پاسخ میدهد و بازارهای نفت آشفتهتر میشوند. کشتارهای اخیر در ایران و به دنبال آن دستگیری چندین نفتکش، ابعادی از این سناریو را آشکار کرده است.
با تعلیق مذاکرات، فشار مخالفان برجام – عربستان و اسرائیل – بر دولت بایدن برای ایفای نقش رهبری در کنترل نظامی ایران تشدید خواهد شد. بنی گانز، وزیر دفاع اسرائیل روز سه شنبه به نقل از رویترز گفت: در مواجهه با تشدید اقدام نظامی از سوی ایران، آنچه که نیاز است فقط همکاری نیست، بلکه تقویت نیروهای منطقه ای به رهبری آمریکاست.
از سوی دیگر، ایران به دلیل روابطش با روسیه جسورتر شده است. نیکلای پاتروشف، رئیس شورای امنیت روسیه، در دیدار با همتای ایرانی خود در ماه می، بر لزوم نهایی کردن توافقنامه همکاری اقتصادی بلندمدت با تهران تاکید کرد. به گفته وی، توسعه کریدور شمال-جنوب در شرایط فشار تحریم گسترده غرب در اولویت هر دو کشور است.
سناریوی سوم این گزارش این است که مذاکرات شکست خواهد خورد، اما هر دو طرف خویشتن داری نشان خواهند داد، به ویژه آمریکا که می خواهد از افزایش بیشتر قیمت نفت در آستانه انتخابات میان دوره ای نوامبر جلوگیری کند. این ضربه مهلکی به هر امیدی برای تمدید قرارداد 2015 خواهد بود.
اگر این امیدها سرانجام از بین بروند، کنترل بینالمللی زمانبندی اجتناب از تسلیحات هستهای ایران – نقطهای که در آن مواد شکافتپذیر کافی برای ساخت سلاح هستهای در اختیار دارد – تشدید خواهد شد. با این حال، برآوردها با توانایی ایران برای تامین واقعی سلاح های هسته ای متفاوت است.
مشخص نیست که آیا ایالات متحده می تواند تلاش های یکجانبه اسرائیل برای خرابکاری در تاسیسات هسته ای ایران را که سال گذشته در نطنز متهم شد، متوقف کند یا خیر.
تصمیمات اخیر ایالات متحده در لیست سیاه ایرانیان به سختی منعکس کننده این دیدگاه است که هم ایران و هم ایالات متحده خویشتنداری نشان می دهند. برخی از تاجران نفت می گویند واشنگتن ممکن است در ماه های آینده چشم خود را بر جریان نفت تحریم شده ایران ببندد. ادعاهای مقامات ایرانی مبنی بر موافقت یونان با آزادسازی محموله های توقیف شده نیز می تواند در صورت تایید، این امید را ایجاد کند که توقیف متقابل نفتکش ها آغاز کار جدی تری نخواهد بود. در غیر این صورت، شوک های بازار اجتناب ناپذیر است.
پایان /