به گزارش تحریریه، افت قیمت دلار آمریکا تا کانال 29 هزار تومانی در بازار پول تهران باعث تغییر جهت سایر بازارهای موازی به ویژه بازار طلا شده است. اما مردم اعتماد خود را به دولت از دست داده اند و نمی دانند بازی بعدی بانک مرکزی چه خواهد بود. زیرا قیمت دلار بازار ایران در سال های اخیر ارتباطی با واقعیت قیمت ها در بازار ارز ندارد.
در بین کشورهای نفتی جهان، ایران تنها کشوری است که همزمان با افزایش قیمت نفت شاهد کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم است که نشان می دهد متغیرهای غیراقتصادی وجود دارد که قطعا نمی توان انتظارات تورمی را به همراه داشت. از آنجایی که انتظارات تورمی نمی تواند از سال 1396 باشد باید بازار را به طور یکنواخت تحت تاثیر قرار دهد و اساسا عنصر “انتظارات تورمی” اثر کوتاه مدت دارد که به معنای حداکثر تا 6 ماه است.
چرا دلار افزایش یافت؟
- ریشه اصلی نوسانات قیمت دلار به چند اقلام فعلی برمی گردد که تا زمانی که رفع نشود اینگونه نیست و نوسانات شدید ادامه دارد و تغییری نخواهد کرد. 4200 دلار به بهانه دارو پرداخت می شود که امسال حدود 5 میلیارد دلار است. نرخهای سامانههای سنا، نیما و نقدی نیز دیگر مولفههای بازار ارز کنونی را تشکیل میدهند که در آن ذینفعان سیاسی به هر بهانهای چند آیتم را احیا میکنند و اقتصاد کشور را مقید میکنند.
- سوء استفاده بانک مرکزی که از بهار 1397 تمامی اقدامات لازم را برای ایجاد رالی ارزی انجام داده و در دولت سیزدهم نیز در همین راستا حرکت می کند.
- استفاده از کانال نقدی دلار در قالب محدود کردن عرضه و افزایش قیمت آن که در عمل باعث غیرفعال شدن سایر بازارها و تسلط بر قیمت بازار پول در فضای روانی و قیمتی می شود.
این عوامل باعث شد تا در جریان جهش درآمدهای ارزی کشور شاهد اتفاق عجیبی در جهش قیمت دلار باشیم. فروش نفت ایران به چین به تنهایی به حدود یک میلیون بشکه در روز رسیده است و اگر به این تعداد فروش در سایر بازارها را نیز اضافه کنیم، مشخص می شود که فروش نفت ایران در مرز 1.5 میلیون بشکه در روز است (ایران بیشتر از این نفت است. برای فروش نیست) که با توجه به افزایش دو برابری قیمت نفت نسبت به ابتدای سال 1400 به معنای فروش 3 میلیون بشکه نفت در سال 1400 است.
پایان /