به گزارش سرمقاله، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دوره جنگ های سنتی مبتنی بر نیروهای نظامی کلاسیک روی زمین مدت هاست به پایان رسیده است. در آن زمان، تمرکز سیاستمداران و کشورهای قدرتمند بر روی نیروها و توانایی های نظامی در زمین، هوا و دریا بود. تحلیلگران اکنون تأکید می کنند که جنگ ادراکی و تأثیر آن بر ذهن کشورهای هدف مهم ترین جنبه جنگ مدرن است، زیرا بسیاری از اهداف قانع کننده از طریق کودتاهای نظامی و نیروهای نظامی متعارف به دست نمی آیند.
جنگ های عصر مدرن دیگر متکی به حملات موشکی، بمباران و اشغال سرزمین نیست، بلکه باید بیش از هر چیز بر دانش و افکار دشمن تأثیر بگذارد تا به راحتی و شاید بدون نیاز به اقدام نظامی گسترده به اهداف دست یافت.
با ظهور اینترنت، جنگ های شناختی ابعاد جدیدی پیدا کردند. در طول سال ها، شبکه های اجتماعی به عنوان عرصه جدیدی از جنگ قدرت نرم برای قدرت های بزرگ ظاهر شده اند. تحولات چند هفته ای جنگ در اوکراین نیز نشان داد که روسیه علیرغم یک دهه تلاش و سرمایه گذاری گسترده در رسانه ها، هنوز با رسانه های اصلی غربی فاصله دارد. در واقع کارها با تأثیرگذاری بر افکار عمومی به کمک رسانه های جدید که در دست کشورهای غربی نیز هست، اداره می شود. مردم سراسر جهان نیز به شدت تحت تأثیر رسانه های غربی، اینترنت و رسانه های اجتماعی هستند.
رسانه های اجتماعی قدرتمند و تاثیرگذار
رسانه های اجتماعی به عنوان ابزاری برای جنگ اطلاعاتی استفاده می شود. این ابزارهای جدید، سلاح هایی هستند که اگرچه از کلمات تشکیل شده اند، اما بر قلب و ذهن مخاطب تأثیر می گذارند و به دلیل گستردگی، می توانند برای اهدافی در دنیای فیزیکی نیز مورد استفاده قرار گیرند.
وب سایت تجزیه و تحلیل فدراسیون دانشمندان آمریکا (FAS) گزارش می دهد که ابزارهای رسانه های اجتماعی ارزان هستند، به راحتی در دسترس هستند و با افزایش فرصت های شبکه و سازمان، به عنوان یک افزایش دهنده عمل می کنند. توانایی انتشار سریع تصاویر و ایده ها برای شکل دادن به روایت عمومی، رسانه های اجتماعی را به سلاحی استراتژیک در دست دولت ها، دولت ها و حتی تروریست ها و گروه های شیطانی تبدیل کرده است.
رسانه های اجتماعی همچنین می توانند توسط دولت ها برای انتشار پیام دیپلماسی عمومی و حمایت از جنبش های دموکراتیک (یا اقتدارگرا) در خارج از کشور مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، این فعالیت ها دارای یک خطر ذاتی هستند، زیرا پشتیبانی از سیاست ها و عملیات دولت ممکن است به سرعت از بین برود، زیرا همان ابزارها اطلاعات طبقه بندی شده را نشان می دهند.
بر اساس این گزارش، درگیری اخیر روسیه و اوکراین نقش رسانه های اجتماعی را در دستیابی به اهداف مختلف برجسته کرده است. شبکههای دولتی اوکراین مدعی هستند که هدف حملات سایبری هستند، در حالی که اوکراین و گروههای افراطی نازی در این کشور از ابزار رسانههای اجتماعی برای سازماندهی، آموزش و تجهیز نیروهای خود استفاده میکنند.
از سوی دیگر مجموعه قوانین حاکم بر این فضای جدید (شبکه های اجتماعی) مبهم و مبهم است و حتی برخی از این فضا به عنوان دوران غرب وحشی بدون حاکم یاد می کنند. بسیاری از فناوری اطلاعات و ارتباطات موجود متعلق به شرکت های بخش خصوصی است و خارج از کنترل دولت عمل می کند. بسیاری از ارائه دهندگان رسانه های اجتماعی شرایط استفاده خاص خود را دارند و ادعا می کنند صفحات یا پیام هایی را که خشونت را ترویج می کنند ممنوع می کنند.
این رسانه ها گاهی به بهانه آزادی بیان اطلاعات و پیام هایی را منتشر می کنند که کاملاً خلاف ادعای آنهاست. نمونهای اخیر در برخی از شبکههای اجتماعی پرطرفدار رخ داده است که امکان حل و فصل توهین، تحریک به خشونت یا حتی تهدید علیه روسیه را فراهم میکند. در واقع در برخی لحظات حساس، دولت ها اهداف خود را از طریق شرکت ها دنبال می کنند.
شایعه پراکنی در شبکه های اجتماعی
برخلاف رویدادهای مشابه در گذشته، تنش های کنونی در اروپای شرقی در عصر رسانه های اجتماعی است. افسانه ها، اطلاعات نادرست و دروغ ها گرداب فزاینده ای از اطلاعات را ایجاد کرده است که می تواند آنچه را که در شرق اروپا اتفاق می افتد تحریف و مبهم کند. با توجه به این مشکل و نقشی که اکنون رسانه های اجتماعی در انتشار اطلاعات ایفا می کنند، پلتفرم ها یا پلتفرم ها موظفند هرگونه سوء استفاده از شبکه های خود را برای اهداف مشکوک محدود کنند. اما می بینیم که چنین رویه ای بسیار گزینشی است و تنها به نفع کشورهای غربی و سیاست های آنهاست.
از طریق شبکه های اجتماعی، به ویژه در مواقع بحران، اطلاعات اعم از داده ها و شایعات مستدل و قابل اعتماد ارائه می شود و در عرض چند دقیقه در سراسر جهان توزیع می شود. یک کمپین رسانه های اجتماعی به خوبی سازماندهی شده می تواند به راحتی بر ادراک و رفتار جمعیت بزرگ در کشورهای هدف تأثیر بگذارد.
علاوه بر استفاده از رسانه های اجتماعی به عنوان یک سلاح شناختی، نگرانی هایی در مورد گروه های تروریستی یا اقدامات خصمانه وجود دارد که توانایی استفاده از اینترنت برای حمله به یک هدف فیزیکی را به دست می آورند. نرم افزارهای جاسوسی یا ویروس های ساخته شده توسط دولت های غربی، اکنون به منبع ترس تبدیل شده اند. به دنبال استفاده از بدافزار استاکسنت، بدافزار با منشا ناشناخته که برای حمله به سانتریفیوژها در تاسیسات هسته ای ایران استفاده می شود، نگرانی های جدیدی پدید آمده است. سوالات زیادی در مورد اینکه آیا یک گروه تروریستی می تواند چنین سلاح سایبری ایجاد کند، مطرح شده است.
رسانه های اجتماعی، یک سلاح جدید نظامی
امروزه چندین تکنوکرات ذهن مردم را در سراسر جهان تسخیر کرده اند. بر اساس گزارش رسانه ها، مارک زاکربرگ از فیس بوک، لری پیج از گوگل، ساندار پیچای، مدیر عامل آلفابت، سرگئی میخایلوویچ برین، سوزان ویکیکی و جک دورسی از رهبران اروپایی و چینی، ایالات متحده و روسیه. آنها قدرتمندتر هستند.
یک رسانه معتقد است که جنگ روانی باید قبل از شروع یک درگیری نظامی در زمین انجام شود. امروزه، حتی در بحبوحه جنگ، کشوری که بتواند به طور موثر از رسانه های اجتماعی و فناوری استفاده کند، برتر از دشمن خود است.
یکی از دلایل اصلی که کشور قدرتمندی مانند روسیه برای شکست دادن یک کشور کوچک در اوکراین بسیار تلاش می کند این است که ولادیمیر زلینسکی رئیس جمهور اوکراین دائماً در تلاش است تا از طریق رسانه های اجتماعی به شهروندان خود انگیزه دهد. تصاویر حملات روسیه به مردم اوکراین در فضای مجازی در حال انتشار است و زلنسکی از رویکرد آمریکا و کشورهای اروپایی انتقاد کرده و بزدلی آنها را در معرض دید مردم جهان قرار داده است. فشار رسانه ای بر این کشورها برای اعمال تحریم های اقتصادی علیه روسیه موجی از حمایت های بین المللی از اوکراین را برانگیخت و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در شبکه های اجتماعی به عنوان نماد هیتلر معرفی شد.
همه این تحولات نتیجه استفاده قدرتمند و برنامه ریزی شده اوکراین از رسانه های اجتماعی است. با وجود جنگ، اوکراین از طریق رسانه های اجتماعی با سایر نقاط جهان در تماس است. از سوی دیگر روسیه در شرایط سختی قرار گرفت و نتوانست چنین نقشی را در شبکه های اجتماعی ایفا کند.
همه تکنوکراتهای شبکههای اجتماعی نابغههایی هستند که میگویند باید دنیا را راضی کنند، اما افکارشان آنقدر مملو از منفعتگرایی، تجاریگرایی و خودخواهی است که حتی اگر فاجعهای در سراسر جهان رخ دهد، رفتارشان تغییر نخواهد کرد.
اوکراین از رسانه های اجتماعی سود می برد، اما انجمن شوم شرکت های رسانه های اجتماعی به طور کلی جنگ های فرهنگی، مذهبی و اقتصادی کنونی در جهان را توجیه کرده است.
به گزارش مدیوم، سارا بارون، کمدین و فیلمنامه نویس بریتانیایی که پیش از این نامزد جوایز بین المللی اسکار، گلدن گلوب و امی شده بود، هشدار داده است که اگر فیس بوک، گوگل، واتس اپ و توییتر نظارت نشوند، دموکراسی امکان پذیر است. در دست گروه های آشفته است. این منجر به خونریزی شدید خواهد شد. آنها دائماً اطلاعات نادرست را منتشر می کنند و حتی موفق می شوند دروغ های آشکار را ثابت کنند.
هیئتهای فیسبوک، یوتیوب، توییتر و واتساپ میدانند که یک نفر میتواند به بهانه آزادی بیان مطلبی منتشر کند، اما پشت آن فلسفه، شخصیت، رهبری یا قومیت خاصی وجود دارد که هدفش تخریب یا ایجاد یک ایدئولوژی یا تفکر است. این جدید است.
بیشتر این نشریات از صفحات جعلی و دستکاری شده تاریخی می آیند که هدف تحریف را دنبال می کنند. این دروغ های سمی در سراسر جهان سفر می کنند، اما شرکت ها به تجارت میلیاردها دلاری خود ادامه می دهند.
سه سال پیش، کمپینی در ایالات متحده و اروپا برای محکوم کردن هیتلر به دلیل هولوکاست راه اندازی شد، اگرچه برخی در سراسر جهان می گویند این اتفاق نیفتاد و هولوکاست بیشتر یک افسانه است.
همزمان با این کمپین، وبلاگها، ویدئوها و مقالات پشتیبانی مختلف با منطق شگفتانگیز به شبکههای اجتماعی راهاندازی شده توسط گروهی با ایدئولوژی شوم برای افزایش شهرت هیتلر نفوذ کردند.
در پی اعتراضات گسترده، مدیران شبکه های اجتماعی مجبور به حذف و ممنوعیت محتوا شدند. با وجود این آگاهی، شرکت های رسانه های اجتماعی مدت ها به بهانه آزادی بیان اجازه انتشار این گونه نشریات در فضای مجازی در سراسر جهان را داده اند.
به نظر می رسد اگر همه این دروغ ها بارها تکرار شود، نسل حاضر و آینده دروغ ها را واقعی تصور می کنند. مردم قرن بیست و یکم به جای اینکه کاملاً پیشرفته باشند، در نتیجه گسترش شبکه های اجتماعی در سراسر جهان، عقب مانده، عصبانی، پرخاشگر و کوته بین شده اند.
به همین دلیل بسیاری از افراد پس از انتشار اطلاعات نادرست به دیگران بدگمان شده و خود را بدعت گذار می دانند. یک ایدئولوژی شیطانی به عنوان ناجی جهان تبلیغ می شود. یک بازی دیوانهوار در رسانههای اجتماعی در جریان است تا تصمیم بگیرید که بر چه کسی تأکید کنید، چه کسی را حذف کنید و چه کسی را از جامعه حذف کنید.
صاحبان شرکت های رسانه های اجتماعی متوجه می شوند که اطلاعات بیش از 70 درصد از همه نشریات به معنای بیان آزاد یا مفهوم جداگانه ای نیست. گروهی از کارشناسان می توانند تعیین کنند که چه اهداف، دستور کارها و بحث هایی در جهان اتفاق می افتد که برای بشریت خوب نیست. بیننده مقاله تنها پس از تحقیق و بررسی واقعیت در اینترنت متوجه نادرستی نشریات مشکوک می شود.
برای شرکتها آسانتر است که چنین پیامی را قبل از انتشار پس از بررسی اعتبار و هدف آن فیلتر کنند، اما آنها عمداً این کار را انجام میدهند. به یاد داشته باشید که این آزادی بیان نیست، بلکه آزادی دسترسی است. همه این کسبوکارها برای تسخیر بازارهای جهانی تلفنهای همراه، گجتها، ارائهدهندگان خدمات، رسانههای اجتماعی، پلتفرمهای 5G و OTT تاسیس شدهاند.
به گفته کارشناسان، امروزه 70 درصد اطلاعات شبکه های اجتماعی آزاردهنده و تنها 30 درصد آن مفید است. همه مردم جهان به شبکه های اجتماعی متصل هستند، یک گره سخت. اما روانشناسان پیشنهاد میکنند که رفتن به شبکههای اجتماعی هر شش ساعت میتواند اطلاعات درست و نادرست زیادی را در اختیار افراد بگذارد، اما در عوض آنها باید زمان با کیفیتی را صرف کنند تا دوباره برای خود و خانوادهشان شکوفا شوند.
منبع: ایرنا
پایان /