بر اساس این سرمقاله، مقامات دولت آمریکا به سی ان ان گفتند که سفر نانسی پلوسی به تایوان در هفته جاری علیرغم هشدارهای پکن انجام خواهد شد. پلوسی و هیئت همراهش که از روز جمعه تور آسیایی خود را آغاز کردند، پیش از توقف در مقر فرماندهی هند و اقیانوسیه آمریکا، از اندونزی، ژاپن، مالزی و سنگاپور دیدن خواهند کرد. همزمان با آغاز این سفر، «هو شیجین» سردبیر سابق گلوبال تایمز، روزنامه رسمی چین، سفر پلوسی را «تجاوز» به خاک چین خواند و به دولت چین پیشنهاد کرد که «در صورت اسکورت جنگنده های آمریکایی هواپیمای پلوسی به تایوان” آن را “تجاوز” در نظر بگیرید و آن را پایین بیاورید: “ارتش آزادیبخش چین حق دارد هواپیمای پلوسی و جنگنده های آمریکایی را با توسل به زور، از جمله شلیک تیرهای هشدار دهنده و تاکتیک های بازدارندگی، منحرف کند. اگر این کمکی نکرد، آنها را حذف کنید.» اگرچه پیشنهاد سردبیر سابق گلوبال تایمز به صورت غیررسمی در یادداشتی مطرح شد، اما قرار دادن آن در کنار هشدار هفته گذشته وزارت دفاع چین در مورد پاسخ نظامی به سفر پلوسی، جدیت بیشتری را به خود اضافه کرد. وزارت دفاع چین هفته گذشته هشدار داد: «اگر ایالات متحده بر مسیر خود پافشاری کند، ارتش چین هرگز بیکار نخواهد ماند.» پیامدهای این هشدارها به اندازهای جدی بود که یک مقام دولت ایالات متحده دیروز به شرط ناشناس ماندن پاسخ داد: «این لفاظی این است که غیر ضروری است و سیاست ایالات متحده در قبال تایوان بدون تغییر باقی می ماند.”
چینی ها معتقد نیستند که این ربطی به “سوم شخص” دارد.
چین تایوان را با وسعتی در حدود 36000 کیلومتر مربع، با وجود اینکه سرزمینی خودگردان است و نام رسمی تایوان همچنان “جمهوری چین” است، بخشی از خاک خود می داند. اگرچه چینیها هنوز رسماً بر تایوان حکومت نکردهاند، اما استفاده از زور برای پیوستن به آن را رد نکردهاند، موضوعی که از زمان به رسمیت شناختن تایوان توسط ایالات متحده در سال 1979 منبع تنش بین پکن و واشنگتن بوده است. سفر احتمالی پلوسی اولین سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان. در سال 1997، نیوت گینگریچ، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا، تنها چند روز پس از بازدید از پکن و شانگهای به تایپه رفت، سفری که البته در فضای آن زمان در حد تنش لفظی باقی ماند. پیش از آن، در سال 1995، سفر لی تنگ هوی رئیس جمهور وقت تایوان به آمریکا باعث تنش های بحرانی در تنگه تایوان شد. چینیها که از این سفر خشمگین شده بودند، موشکهایی به آبهای اطراف تایوان شلیک کردند، اما پس از ارسال دو کشتی جنگی آمریکا برای نشان دادن عزم خود، تنشها به سرعت کاهش یافت. اکنون پس از گذشت 27 سال از این تنش ها، چینی ها نه همان چشمان گذشته هستند و نه سیاست مسلط در آمریکا در آن سال ها تنش زدایی برای ادغام چین در سیستم جهانی است.
در سالهای اخیر، بسیاری از هیئتهای آمریکایی، از جمله نمایندگان کنگره و مقامات سابق، از تایوان دیدن کردهاند که با واکنشهای خشمگین چینیها از جمله ارسال جتهای جنگنده به منطقه موسوم به «منطقه شناسایی دفاع هوایی» مواجه شده است. با این حال، فضای تنش کنونی روسیه با غرب بر سر جنگ در اوکراین، چینی ها را متقاعد کرده است که هرگونه عقب نشینی آنها را در معرض سناریویی مشابه با اوکراین قرار می دهد. کارن ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، پنجشنبه شب در یک کنفرانس مطبوعاتی برای توضیح با کاخ سفید گفت که جو بایدن فکر نمیکند که او به پلوسی در مورد رفتن یا نرفتن به تایوان توصیه کند، بلکه در مورد موضع سیاسی پلوسی و چینیها توصیه میکند. در این سیستم، سیاست آمریکا را نمی توان نادیده گرفت، چیزی که سوزان ال از سی ان ان. شیرک، کارگردان، گفت: «پلوسی سومین مقام عالی رتبه دولتی پس از رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور است و من فکر می کنم چینی ها این موضوع را بسیار جدی می گیرند. مرکز چین قرن بیست و یکم در سن دیگو، کالیفرنیا. بنابراین او شخصیت بسیار مهمی در سیاست آمریکاست. این با عضوی از کنگره متفاوت است.
آیا جنگ «اتفاق می افتد» یا «نمی شود»؟
زمان سفر رئیس مجلس نمایندگان به پکن نیز حائز اهمیت است. رهبران چین قرار است در ماه جاری (اوت) برای یک نشست تابستانی سالانه در استراحتگاه ساحلی بیدای دیدار کنند که انتظار میرود راه را برای یک دوره دیگر برای او هموار کند. شرک معتقد است که سفر پلوسی برای “دوره ای بسیار پرتنش در سیاست داخلی چین” تعیین شده است. به گفته شیرک، «شی و بسیاری دیگر از شخصیتهای سیاسی نخبه در چین، دیدار پلوسی را توهین به شی جین پینگ و رهبری او میدانند، به این معنی که او خود را موظف میداند که به گونهای پاسخ دهد که قدرتش را نشان دهد». در چنین شرایطی به نظر می رسد که سفر پلوسی در چنین شرایطی برنامه ریزی شده است. مقامات وزارت دفاع آمریکا روز گذشته اعلام کردند که نیروی هوایی و نیروی دریایی برای مقابله با رویدادهای غیرمنتظره ای که ممکن است از سفر نانسی پلوسی به وجود بیاید در آماده باش هستند. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، چند تن از مقامات پنتاگون به شرط ناشناس ماندن گفتند که چندان نگران حمله چین به هواپیمای حامل نانسی پلوسی نیستند، اما نگران هستند که اوضاع به گونهای پیش برود که در این میان اتفاقات نامطلوبی روی دهد. جان رئیس مجلس نمایندگان در خطر خواهد بود. به خصوص که او قصد دارد به یکی از پرتنشترین مناطق جهان سفر کند.» آنها میگویند که احتمالاً از جتهای جنگنده، کشتیهای جنگی، تجهیزات اطلاعاتی و سایر سیستمهای نظامی ایالات متحده برای تهیه حلقههای حفاظتی همپوشانی برای پرواز او به تایوان استفاده میشود. وجود دارد.
در حالی که زمان حساس این سفر می تواند واکنش شدید پکن را برانگیزد، برخی کارشناسان می گویند که حزب کمونیست به دنبال ثبات است و به دنبال سناریوهایی نیست که اوضاع از کنترل خارج شود. درو تامپسون، محقق ارشد مدعو در مدرسه لی کوان یو سنگاپور، گفت: «چین در موقعیتی قرار دارد که قاطعتر باشد و هزینهها و پیامدهایی را بر کشورهایی که منافع آن را در سیاستها یا اقدامات خود در نظر نمیگیرند، تحمیل کند». با این حال، وی گفت: صادقانه بگویم، اکنون زمان مناسبی برای شی جین پینگ نیست که درست قبل از بیستمین کنگره حزب، درگیری نظامی ایجاد کند. به نفع شی جین پینگ است که با این موضوع به طور منطقی برخورد کند و بحران دیگری را به همه بحرانهایی که باید با آنها دست و پنجه نرم کند اضافه نکند. فایننشال تایمز گفت که معتقد است اگر پلوسی برنامه های خود برای سفر به تایوان را رها نکند، «قطعاً یک بحران در تنگه تایوان رخ خواهد داد و قطعاً بزرگتر از بحران قبلی در سال های 1995-1996 خواهد بود.» دلیل آن توانایی های نظامی چین است. بسیار بزرگتر از 26 سال پیش هستند.” اوریانا اسکایلر ماسترو از مرکز مطالعات بینالمللی فریمن اسپوگلی دانشگاه استنفورد اخیراً در مقالهای در نیویورک تایمز نوشت که چین در حال حاضر بزرگترین نیروی دریایی جهان را دارد، در حالی که ایالات متحده میتواند کشتیهای بسیار کمتری را به جنگ تایوان بفرستد. او می گوید که نیروهای موشکی چین به نظر می رسد قادر به هدف قرار دادن کشتی ها در دریا برای خنثی کردن ابزار اصلی پرتاب قدرت ایالات متحده، یعنی ناوهای هواپیمابر هستند. تریلر فراول، کارشناس چین در MIT، نیز معتقد است که افزایش قابلیتهای نظامی چین در مقایسه با گذشته باعث میشود چینیها واکنشهای متفاوتتری به سفر پلوسی نشان دهند. رندی شرایور، دستیار سابق وزیر دفاع آمریکا در دولت ترامپ، با اشاره به این وضعیت متفاوت برای چینی ها نسبت به سال 1995، گفت: ارتش چین در آن زمان متفاوت بود و چین به طور کلی متفاوت بود… در سال 1995 می دانستیم که آنها گزینههای محدودی داشتند و خودشان این واقعیت را میدانستند.» اما او میگوید که اصلاحات نظامی را درست از همان زمان آغاز کردند. شرایور به فایننشال تایمز گفت: «در عرض یک سال. [بعد از بحران ۱۹۹۵]آنها ویرانگر هستند [روسی]آنها موشکهای زمین به زمین خریدند و از سال 1996 به این فکر افتادند که چگونه نیروهای آمریکایی در منطقه را با موشکهای کروز در معرض خطر قرار دهند.»
منبع: جوان
پایان/